Ofte forbinder vi plastikforurening med Asien og Afrika. Den tanke vil Signe Simonsen, initiativtager bag Race for Oceans, gøre op med. Havplast er nemlig også en voksende udfordring i Danmark.

Den danske vestkyst er kendt for sine rå bølger og spektakulære natur. Desværre er det også mere og mere almindeligt, at der flyder plastik og affald langs de brede sandstrande. Faktisk er det estimeret, at der strander over 1.000 ton plast på Vestkysten årligt.

Plastforurening i Danmark er et problem, vi skal tage alvorligt. Det mener Signe Simonsen, som står bag initiativet Race for Oceans, der kombinerer sport og videndeling i forbindelse med strandrensning for at sætte fokus på den stigende forurening i havene omkring os.

Signe selv er blevet konfronteret med problemet igen og igen. Både da hun var udsendt med Forsvaret i Irak, på sine dykkerture i Thailand og ikkemindst på de adventure-maratonløb, hun har gennemført på alle verdens kontinenter.

“Alle steder, hvor jeg kom hen, selv på gletsjeren på Antarktis, har jeg set plastik i naturen”, fortæller Signe.

Oplevelserne var den øjenåbner, der blev starten på Race for Oceans.

554 km i den gode sags tjeneste
Race for Oceans er en årlig stafet, der kombinerer sport, videndeling og strandrensning. Stafetten strækker sig over 554 km fra Sylt i syd til Skagen i nord.

Deltagerne løber, cykler, står på SUP eller sejler kajak, naturligvis mens de samler affald langs stranden og i vandkanten. Stafetten foregår over 19 dage med forskellige distancer.
Signe forklarer, at sporten er et samlingspunkt for deltagerne. Hun understreger dog, at der ikke er tale om en konkurrence, men om et fælles mål om at gøre kysten renere og blive klogere på det problem, vi står over for.

“Jeg hører ofte folk sige, at problemet er meget værre i Østen og i Afrika, men sådan er det desværre ikke. Det er de helt samme udfordringer, vi står med herhjemme,” forklarer hun om motivationen for at afholde stafetten.

Den usynlige plastik er også farlig
Udover den plastik vi kan fjerne på stranden, vil Race for Oceans sætte fokus på den type plast, vi ikke nødvendigvis kan se, men som har store konsekvenser for vores dyr - blandt andet mindre plastfragmenter i havet.

Ifølge Signe Simonsen er den største udfordring nemlig at få folk til at forstå alvoren af det problem, vi ikke kan se med det blotte øje. Derfor har Race for Oceans Foundation ambitioner om at synliggøre problematikken ved hjælp af moderne teknologier såsom bl.a. undervandskameraer.

Mikroplast kan ikke fjernes med håndkraft, når det først befinder sig i vandet. Men i stedet kan vi forebygge problemet i vores hverdag. Derfor har vi skrevet en artikel med 4 nye vaner, du kan indføre for at bekæmpe plastforurening.


Deltag i Race For Oceans 2022
Sidste år blev Race for Oceans verdensomspændende, da stafetten blev afholdt på 40 lokationer fordelt på seks kontinenter. Og herhjemme bekræfter de mange deltagere også, at Race for Oceans er kommet for at blive.

“Vi oplever stor opbakning med mange lokale gengangere. Og så ser vi faktisk, at folk deltager på tværs af generationer, så både bedsteforældre, forældre og børnebørn kommer med,” forklarer Signe Simonsen.

Stafetten er altså for alle, der vil gøre en forskel, og det er uanset, om du vil gå 2 kilometer eller løbe 20. Du kan være med kvit og frit, når Race for Oceans 2022 løber af stablen fra den 13. maj til den 12. juni.

Hos Greentel deltager vi selv i stafetten den 13. maj, 3. juni og 12. juni. Hold dig opdateret om stafetten på Race for Oceans Facebook-side.

Gør en forskel hjemmefra
Race for Oceans er en almennyttig forening, der udover Signe består af 10 frivillige ildsjæle. Det betyder, at de er afhængige af den støtte, de får fra virksomheder, fonde og donationer fra privatpersoner.

“Vores samarbejdspartnere er helt essentielle for, at vi kan finansiere vores aktiviteter,” fortæller Signe om samarbejdet med blandt andet Greentel.

Med et abonnement hos Greentel støtter du vores samarbejder med Race for Oceans og STRANDET, der begge afholder strandrensninger langs den danske vestkyst. Du kan læse meget mere om dine muligheder her.

Greentel og Race for Oceans fjerner plastik fra stranden i Løkken

Greentel og Race for Oceans fjerner plastik fra stranden i Løkken

Du kan få vores grønne nyheder direkte i din indbakke!

Modtag et månedligt nyhedsbrev med de nyeste blogindlæg, bæredygtige tips til hverdagen og grønne nyheder fra Greentel. Når du tilmelder dig, får du 50 kr. i rabat på din næste mobilregning ved Greentel!