Siden foråret har græsplænen foran Greentel-kontoret været prydet af fem store bede med vilde blomster, til gavn for de mange insekter, der mangler føde og levesteder i den danske natur. Men hvad sker der med insekterne og de vilde blomster, når termometeret begynder at vise frostgrader og kalenderen siger vintertid? Læs med her - og få også tips til, hvad du kan gøre i din egen have for at hjælpe biller, bier og sommerfugle gennem årets koldeste måneder!

Vinteren nærmer sig med hastige skridt, temperaturerne falder og over hele landet smider træerne deres blade og planter dør hen.
Hos Greentel er de mange blomster i vores vilde bede også begyndt at visne. Men selvom et blomsterbed kan se noget dødt ud i vintermånederne, er det faktisk slet ikke tilfældet – det er nemlig et vigtigt levested for et væld af insekter!

 

Liv i de visne bede
Det var tilbage i marts måned, at vi etablerede fem store blomsterbede foran vores kontorbygning i Randers. 

-

Her opsatte vi et insekthotel og såede hjemmehørende, vilde blomstersorter som forglemmigej, judaspenge, slangehoved og røllike, der er tilpasset det danske klima – alt sammen for at give de bedste forhold til de mange trængte insekter, der mangler føde- og levesteder.
Mange af blomsterne i vores bede er stauder, altså flerårige blomster, der er vinterhårdføre og kommer igen år efter år. Roden på blomsten kan derfor bestå i flere år, mens plantedelen over jordens overflade visner bort om vinteren. De visne blomsterstængler er med til at beskytte planten mod kulde og flere af stauderne sætter frø om vinteren, som fuglene kan spise.

 

Sådan hjælper du insekterne gennem vinteren
Så et bed fyldt med brune blade og visne blomsterstængler er faktisk stadig fyldt med liv – både under jordens overflade i staudernes rødder og i de visne blomsterstængler, der fungerer som vinterhabitat for insekter, der søger ly for kulden i de hule stængler.

For mens mange insekter dør i takt med, at vejret bliver koldere, kan en del insektarter faktisk overleve vinteren over. Det kræver dog, at de kan finde et passende sted at overvintre. Og det er her, du kommer ind i billedet! Som haveejer kan du nemlig hjælpe bier, biller og sommerfugle gennem vinteren – for med få virkemidler kan du sikre, at din have bliver et godt vinterhi for et væld af insekter.

Tip 1) Lad visne stauder være
Visne stauder og blomsterstængler spiller som nævnt en vigtig rolle som levested for en række insekter vinteren over. Men stænglerne virker også som et ly for æggene fra små, vilde bier som murerbier og maskebier. Om sommeren lægger de æg i små rør og hulrum, fx i hule stængler fra de større stauder, og om efteråret og vinteren ligger æggene beskyttet i stænglerne og venter på foråret.
Det er derfor vigtigt, at du som haveejer ikke klipper stauder og andre blomster- og plantestængler ned. Klipper man toppene af og lægger dem på komposten eller sender dem til forbrænding, vil den nye generation af mange vilde bier og andre insekter dø i stedet for at komme på vingerne året efter.

Tip 2) Lav bunker med sten og grene
Noget af det bedste du kan gøre som haveejer, er at sikre at bier, sommerfugle og andre insekter har gode steder at overvintre. Nogle insekter overvintrer nede i jorden, bag bark og under træstammer, mens andre finder ly i bunker med sten og kvas. Samtidig lægger flere biller deres æg på eller i dødt træ, så deres larver kan leve et beskyttet liv, hvor de også kan få nærig fra træet imens. Har du urørte områder i din have, hvor der ligger sten og gammelt træ, er det derfor en god idé at lade dem ligge – og ellers kan du nemt skabe gode områder i haven til insekterne ved fx at lave bunker med sten og grene, som du derefter lader passe sig selv.

Tip 3) Lav dit eget vilde bed
Måske har du allerede haven fuld af vilde blomster. Men hvis du endnu ikke er kommet i gang med at gøre dit udeareal vildt og insektvenligt, kan du faktisk gå i gang nu! Vilde blomster kan nemlig sås fra de sætter nye frø i september og frem til og med april. Så du kan sagtens gå i haven med frøposen i hånden nu, selvom kalenderen siger november.

Vilde blomster kræver generelt en mager jord og du skal derfor vælge et stykke jord eller græsplæne, som du ikke har gødet ret meget gennem tiden. Hvis jorden er meget tung, kan du blande sand i. Er det et stykke græs, som du vil lægge om til et stykke blomstereng, så kan du grave græstotterne op med rødder. Egentlig gør det ikke noget, at der er græs mellem blomsterne - men de får hurtigt overtaget, og efter et par år kan de vilde blomsterfrø ikke komme ned i jordsprækkerne og så sig selv, så det kan være en fordel at fjerne græsset for at få det bedste resultat.

Det er altså ikke kæmpestore virkemidler der skal til for at din have bliver det oplagte vinterhi! Hos Greentel er vi glade for, at de visne stauder i vores vilde bede kan fungere som levende insekthoteller for en hel masse insekter vinteren over. Vi håber også, at du har fået lyst til at lade riven og hakkejernet blive i skuret vinteren over og i stedet give plads til, at biller, bier og sommerfugle kan få de bedst mulige vilkår i din have i årets koldeste måneder.

Du kan læse mere om projektet med vores vilde blomsterbede her.

 

De vilde bede i november 2022

De vilde bede i november 2022

Du kan få vores grønne nyheder direkte i din indbakke!

Modtag et månedligt nyhedsbrev med de nyeste blogindlæg, bæredygtige tips til hverdagen og grønne nyheder fra Greentel. Når du tilmelder dig, får du 50 kr. i rabat på din næste mobilregning ved Greentel!