Hos Greentel synes vi, at plastik skal ende i skraldespanden frem for naturen. Faktisk ser vi også helst, at plastikaffald bliver genanvendt. Det er nemlig bedst for vores klima og vores dyr. Derfor har vi samlet 4 huskeregler, der hjælper dig med at sortere dit plastik rigtigt.


Plastik i naturen er et kæmpe problem. Når først det havner i skoven, på stranden eller i havet, så forsvinder det aldrig. Det har store konsekvenser for dyreliv og klima. Derfor indsamler vi hvert år tonsvis af havplast sammen med STRANDET og Race for Oceans.
De store mængder havplast viser, at vi skal blive bedre til at håndtere vores plastikaffald. Bliver vi bedre til at sortere vores plastik korrekt, er der større sandsynlighed for, at det bliver genanvendt. Og det betyder altså, at der skal produceres mindre ny plast, som kan ende i havet.
Men hvordan søren sorterer man sit plastik korrekt? Vi har samlet 4 huskeregler, der gør dig til sorterings-ekspert.

 

1) Plastik skal ikke i din almindelige skraldespand
Det virker måske åbenlyst, men det går ofte galt, fordi vi smider vores plastik ud som restaffald. Men tommelfingerreglen er, at alt plast skal sorteres.

Du skal altså sortere:

  • Plastemballage fra mad og ting
  • Plastflasker
  • Kopper, dunke og andre ting af plast
  • Plastfolie, plastikposer og bobleplast
  • Kartoner fra mad- og drikkevarer

Der er selvfølgelig undtagelser, og dem ser vi på i punkt 3.

OBS: Vær opmærksom på at det varierer fra kommune til kommune, hvordan du skal sortere dit plastaffald. Du bør derfor undersøge, hvordan du skal affaldssortere i den kommune, du bor i. Det kan du se på din kommunes hjemmeside. 


2) Plastik skal være (nogenlunde) rent
Hvis dit plastaffald indeholder madrester, skal det gøres rent, inden du smider det i din plastcontainer. Større madrester kan nemlig være en udfordring for det anlæg, der skal genanvende din plastik. Men det behøver ikke være klinisk rent.
Du skal altså ikke bruge unødige mængder vand for at rengøre plastbakken fra din laks. Faktisk kan du typisk nøjes med at bruge koldt vand eller skrabe emballagen fri for rester.


3) Der findes undtagelser
Der er ingen regler uden undtagelser, vel? Det gælder altså også, når du skal sortere plast.

  • Uhygiejnisk plast: Af hygiejniske årsager må din brugte tandbørste eller gamle toiletbørste ikke sorteres som plastik. I stedet skal det ryge direkte ned til dit restaffald.
  • Plastik fra kemikalier: Plastemballage der har været i kontakt med kemikalier, eksempelvis en håndsprit eller maling, skal sorteres som farligt affald.
  • Sammensatte produkter: Har du et produkt, der består af forskellige materialer fx træ og plastik, som ikke kan skilles ad, må det ikke sorteres som plastik.
  • PVC: Termoplast er en plasttype, der findes i regntøj, gummistøvler, tagrender og andre byggematerialer af plastik. Denne type plast skal typisk afleveres på din lokale genbrugsstation.

 

4) Hold øje med mærkningen på dine varer
Er du i tvivl, hvad du skal gøre, kan du muligvis finde svar på dine produkter. Rigtig mange af de produkter, du bruger, angiver nemlig på emballagen, hvordan de skal sorteres. På din juice vil der formentligt stå, at skruelåget skal sorteres som plast, mens resten skal ryge til restaffald.

OBS: Vær opmærksom på at det varierer fra kommune til kommune, hvordan du skal sortere bestemte emballagetyper. I Frederiksberg Kommune skal du eks. sortere en mælkekarton som plastaffald, mens det ikke er tilfældet i fx Aarhus Kommune, hvor mælkekartoner sorteres som restaffald. 

Du bør derfor undersøge, hvordan du skal affaldssortere i den kommune, du bor i. Det kan du se på din kommunes hjemmeside. 


Tillykke, du er nu plastik-ekspert!


Hvis du er nået hele vejen igennem artiklen, er du nu ekspert i at sortere dit plastaffald.
Vil du gøre mere for at komme plastikproblemet til livs? Med et abonnement hos Greentel støtter du hver måned STRANDET og Race for Oceans, der har dedikeret sig til at fjerne plastik fra havnene. Du kan læse mere om dine muligheder lige HER >>

Du kan få vores grønne nyheder direkte i din indbakke!

Modtag et månedligt nyhedsbrev med de nyeste blogindlæg, bæredygtige tips til hverdagen og grønne nyheder fra Greentel. Når du tilmelder dig, får du 50 kr. i rabat på din næste mobilregning ved Greentel!