Regnskoven bliver mindre dag for dag. Spørger du biolog Asser Øllgaard bør vi passe bedre på skoven - den er nemlig et kunstværk i sig selv. Vi har taget en snak med Asser for at forstå hvorfor.

Hvert tredje sekund forsvinder et areal af regnskoven, der svarer til en fodboldbane. Det skyldes blandt andet, at skoven ryddes til fordel for plantager og marker, så vi kan drikke kaffe og spise chokolade verden over.

Vores samarbejdspartner Asser Øllgaard fra Randers Regnskov mener, at regnskoven er noget ganske særligt. Læs med, når han fortæller, hvorfor han synes, vi skal passe bedre på den vilde natur.

Den vilde natur kan lære os noget om livet
Spørger du Asser, kan vi mennesker i princippet godt leve uden regnskoven. Det lyder måske underligt, men Asser sammenligner regnskoven med Mona Lisa. Vi har ikke brug for maleriet for at overleve, men kunsten er med til at forme vores tanker og syn på livet.

Det samme gælder for naturen, som viser os, hvad det vil sige at være menneske. Regnskoven kan nemlig lære os noget om livet, mener Asser.

“Når jeg står og kigger ud over regnskoven, så ser jeg noget ægte og autentisk. Vi mennesker har brug for at spejle os i den vilde natur, så vi ser noget andet end os selv. På den måde bliver vi mindet om nogle af de ting, der er uundgåelige - så som døden, som pludselig bliver mere håndgribelig, når vi ser træer, der vælter og dyr, der æder hinanden,” forklarer han.

Dyr og planter uddør hurtigere end nogensinde
Mere end halvdelen af verdens 10 millioner plante- og dyrearter lever nemlig i regnskoven. Men i takt med at skoven bliver mindre, gør bestanden af arter også. Og problemet har faktisk aldrig været større, end det er i dag.

“Det er en naturlig proces, at dyrearter uddør, og at nye dyrearter kommer til. Det der er problemet, er at hastigheden, hvormed dyrearter uddør, er voldsomt høj i forhold til, hvad der er naturligt. Den hastighed svarer til den samme, som vi kender tilbage fra dinosaurernes masseuddøen,” fortæller Asser.

Biodiversiteten forsvinder altså, hvis vi fortsætter med at udrydde skoven, som vi gør i dag. Med den udviklingen følger også flere konsekvenser.

Vidste du eksempelvis, at en del af de ingredienser, som vi bruger i kræftmedicin, udelukkende vokser i regnskoven?

Det oprindelig folk kan passe på regnskoven - hvis de får lov
Nogle af dem, der ved allermest om regnskoven, er det oprindelige folk. De formår at leve i pagt med naturen, fordi deres kultur rummer generationer af uundværlig viden om skoven. Men gradvist som regnskoven er blevet mere befolket, er det oprindelige folk forsvundet - sammen med deres kultur og viden.

“Hver gang der bliver lavet en ny vej i regnskoven, så kommer der nye folk og bosætter sig i området”, forklarer Asser.

Ifølge organisationen Verdens Skove levede 10 millioner oprindelige folk i Amazonas-regnskoven for bare fem årtier siden. I dag anslår de, at der bor mindre end 200.000.

Vil du være med til at gøre en forskel?
Jo større områder med vild natur, vi kan bevare, jo bedre er det for regnskoven, mener Asser.

“Hvis man gerne vil hjælpe til som enkeltperson, så synes jeg, at man skal støtte nogle af de organisationer, som arbejder på at give plads til den vilde natur,” siger han.

Netop for at bevare den vilde natur har vi hos Greentel opkøbt 65 hektar regnskov i samarbejde med Randers Regnskovs Naturfond. Målet for det kommende år er at opkøbe yderligere 20 hektar skov.

Når vi opkøber regnskov, betyder det, at området kan stå uberørt og derfor ikke kan fældes eller brændes. Desuden står Randers Regnskovs Naturfond selv for at sikre natur- og dyrebevarelse i området.

Med et abonnement hos Greentel støtter du hver måned vores aktiviteter i regnskoven. Du kan læse mere om dine muligheder lige her.

Floden i Bigai

Floden i Bigai

Løvfrø

Løvfrø

Du kan få vores grønne nyheder direkte i din indbakke!

Modtag et månedligt nyhedsbrev med de nyeste blogindlæg, bæredygtige tips til hverdagen og grønne nyheder fra Greentel. Når du tilmelder dig, får du 50 kr. i rabat på din næste mobilregning ved Greentel!