Plastik FAQ

I 2022 samlede vi, sammen med en masse hav-elskende mennesker, mere end 5,1 tons plastik- og hav-affald. Det gør en kæmpe forskel, men vi er ikke i mål endnu - så vi glæder os til at komme i gang med 2023's opsamling!

Nu er det snart tid for årets første havne-rensning og vi får altid mange sjove og spændende spørgsmål, så her kommer noget af det, vi oftest bliver spurgt om.

Læs med i Greentels FAQ og bliv klogere på strand- og havnerensningerne, plastikaffald og hvordan du kan komme med!

Hvad finder i typisk på strandene?

En stor del af det affald vi finder kommer fra fiskeri og offshore aktiviteter i Nordsøen, så som net-rester, dunke, fiskerkasser, arbejdshandsker m.m.
Derudover skyller der forbrugerplast i land, altså plast vi bruger i hverdagen. Dén plast er ofte plastflasker, vatpinde, emballage - og senest også en del mundbind.
Vi finder til tider også andre sære ting på strandene så som køleskabe, bildæk og cykler.

I havnene i byerne fanger vi oftest forbrugerplast så som mademballage, plastikglas og -flasker.

 

Hvad sker der med det plastik, som I samler op?

En lille del af det affald vi indsamler genanvender vi til nye produkter. Men det er, desværre, kun en lille del af det plast vi samler, som vi kan genanvende. Det skyldes at meget af plasten er af for dårlig kvalitet, at vi ikke kan identificere plasttypen eller at plasten er for beskidt.

Alt det affald vi ikke kan genanvende afleverer vi til kommunen, der sender affaldet til forbrænding.

I samarbejde med STRANDET får Greentel produceret nøgleringe, der er skabt af plastikaffaldet vi opsamler. STRANDET knuser plastikken og smelter det sammen på ny, så det kan støbes i forme. Det er hovedsageligt gamle fiskekasser, der bruges til nøgleringene.

 

Hvad opsamler i hav-affaldet i?

Når vi laver strandrens bruger vi store affaldsposer til indsamling af plastaffaldet. Når det indsamlede affald skal videre til forbrænding, har kommunen behov for at affaldet afleveres i sække, så vi ikke risikerer at det blæser ud i naturen igen.

Hvis vi opsamler på havet, med GreenKayak, har vi en stor spand midt i kajakken som vi samler affaldet i.

 

Samler I også affald på strandene - eller kun plastik?

Ja, vi samler alt ikke-organisk materiale vi finder på strandene og i havet.

Det handler om at få fjernet så meget som muligt af alt det affald, der er i vores have, derfor samler vi alt det menneskeskabte vi finder, så naturen kan være i fred. 

 

Hvor kommer det plastik fra, der ender på vores strande?

Affaldet der skyller ind på vestkysten kommer primært fra fiske- og offshore industrien og fra storbyer rundt i Europa.

Meget af affaldet kommer fra England, fordi vi typisk har vestenvind, eller fra Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig, grundet den nordgående strøm i havet. Det er ofte når vi har kraftig vind eller storme at affald i store mængder skyller i land. Derfor er det primært i vinterhalvåret at vi finder meget affald.

 

 

Hvor kan man finde mest havplast langs kysten?

Der strander plastaffald langs hele vestkysten. Men der er steder, hvor der ofte er mere der skyller i land.
De steder hvor vi har små render eller hvor der er ændringer i kystlinjer, er ofte de steder hvor vi finder mest plastaffald.

Affaldets placeringer er meget afhængig af hvilken retning - og hvor meget - det blæser.

 

 

Hvordan kan jeg hjælpe til, uden at skulle til Vestkysten?

Du kan samle hav-affald alle steder; ved alle kyster, åer, søer og havne. Vi holder med jævne mellemrum havne- og strandrensninger, men du kan altid samle affald, når du er på tur.

Greentel samarbejder med GreenKayak, der har kajakker i København, Aalborg og Aarhus. Kajakkerne er gratis at leje, du skal blot samle alt det affald op du møder på sejlturen, samt dele jeres tur med os på de sociale medier med #Greentel og #Paddleforcleaneroceans.
Når turen er ovre vejes og registreres affaldet hos GreenKayak.

 

GREENTELS OCEAN ABONNEMENT

Med et abonnement hos Greentel støtter du hver måned Greentels samarbejdspartnere STRANDET, GreenKayak og Race for Oceans, der alle har gang i ambitiøse havplast-opsamlings-projekter.

Sammen gør vi en indsats for at fjerne den plastik, der både forurener vores hav, natur og dyreliv - og uanset hvilket abonnement du vælger, støtter du vores samarbejdspartnere.
Vælger du vores Ocean-abonnement støtter du med dit eget bidrag oven i - hver måned.

Kan bruges i hele EU
FRItale
25GB dataHeraf 14 GB i EU
Fri SMS/MMS
Tilvalg
29,-
99 kr.
/md.

Du kan få vores grønne nyheder direkte i din indbakke!

Modtag et månedligt nyhedsbrev med de nyeste blogindlæg, bæredygtige tips til hverdagen og grønne nyheder fra Greentel. Når du tilmelder dig, får du 50 kr. i rabat på din næste mobilregning ved Greentel!