Større og større mængder affald ender i de danske havne og kanaler. Det er en udvikling, GreenKayak gerne vil bremse. Spørger du stifteren bag initiativet, kan gratis kajakker være en del af løsningen. Derfor er vi hos Greentel hoppet med på vognen.

Det er efterhånden ved at gå op for de fleste af os, at affald og plastik i havene er et voksende problem - også herhjemme i Danmark.


Vidste du eksempelvis, at Københavns Kommune hvert år indsamler cirka 90 ton affald fra byens havn og kanaler?


Emballage, plastik og alverdens affald ender nemlig i havneområdet. Det har fået Tobias Weber-Andersen til at starte initiativet GreenKayak. Over årene har han oplevet, hvordan mængderne af plastik og affald i Københavns kanaler er blevet et større problem.


I første omgang forsøgte Tobias at løse udfordringen ved at afholde en række affaldsindsamlinger. Og selvom der var god opbakning, havde han ambitioner om at brede konceptet ud i større skala.
“Det var ikke nok for mig, at vi bare samlede affald en gang imellem. Jeg ville, at det blev gjort hver dag, og at vi kunne inkludere så mange mennesker som muligt,” fortæller han.


Og det var med dén vision, GreenKayak blev til.


GreenKayak i samarbejde med Greentel
Tobias har altid brugt meget tid på havet. Nærmere bestemt i sin kajak. Og det blev også udgangspunktet for konceptet.


GreenKayak stiller gratis kajakker til rådighed i en lang række byer. For at låne kajakken skal du blot booke en tid, indsamle det affald, du møder på din tur og dele dine oplevelser på sociale medier.


Allerede fra start oplevede Tobias stor opbakning til projektet. Både fra den brede befolkning, men også fra den internationale presse og virksomheder som Carlsberg og Volvo.


Med økonomisk støtte fra diverse virksomheder har konceptet fået lov til at vokse, så GreenKayak i dag også er til stede i Japan, Tyskland, Sverige og Norge.

I Greentel støtter vi også GreenKayak. Det betyder, at du de næste to år kan sejle i en Greentel-kajak i henholdsvis Aalborg, Aarhus og København.


Der er tale om begyndervenlige kajakker. Det vil sige, at du sidder oven på kajakken, fremfor nede i den. Du behøver altså ingen erfaring. Kajakkerne kan bruges af to personer - unge som gamle. Personer under 18 år skal dog være sammen med en voksen.


En tur i kajakken gør indtryk
Ifølge Tobias er der er mange gode grunde til at benytte sig af konceptet. Du oplever byen fra et andet perspektiv, du får en gratis naturoplevelse, mens du dyrker motion og gør noget godt for miljøet.


Kajakkerne har også vist sig at være efterspurgte. Omkring 40.000 mennesker har været på tur i en GreenKayak. Tilsammen er der blevet samlet mere end 60.000 kg. affald, siden den første kajak kom i vandet i 2017.


Det er dog især antallet af deltagere, Tobias er stolt over. Ifølge ham er GreenKayak nemlig også et forebyggende initiativ. Når vi ser udfordringen med egne øjne, kan det motivere os til at håndtere vores affald bedre.


“Jeg mærker, at det påvirker folk, når de samler affald fra havet. Det skaber en form for kædereaktion, der giver dem lyst til at have et mindre impact på Jorden,” forklarer han.
Vil du gøre en forskel?


Med et abonnement hos Greentel støtter du vores samarbejder med GreenKayak, Race for Oceans og STRANDET, der alle arbejder for at mindske mængden af affald i havet. Du kan læse meget mere om dine muligheder her.

Du kan få vores grønne nyheder direkte i din indbakke!

Modtag et månedligt nyhedsbrev med de nyeste blogindlæg, bæredygtige tips til hverdagen og grønne nyheder fra Greentel. Når du tilmelder dig, får du 50 kr. i rabat på din næste mobilregning ved Greentel!