I foråret 2022 indgik vi hos Greentel et samarbejde med den danske miljø-NGO GreenKayak, der gør en kæmpe indsats for at reducere mængden af plastaffald i vandet i byerne. Hos Greentel sponsorerer vi fire af deres grønne kajakker – og dem har vi selvfølgelig været ude og afprøve!

Er du nysgerrig efter, hvordan en tur i en grøn kajak foregår, så læs med her om vores kajaktur ved Aalborg Cable Park. Vi håber, at du også får lyst at booke en kajak og hjælpe til med at fjerne plastaffald fra de danske havne og åer!

 

GreenKayak har kajakker liggende i havne, søer og åer rundt om i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland med det formål at få samlet det plastikaffald op, som flyder rundt i vandet. Alle kan leje en kajak helt gratis – man skal bare samle affald op, mens man sejler.

Én af vores fire kajakker ligger til ved Aalborg Cable Park. I juni måned tog vi derfor en tur til Aalborg for at afprøve kajakken og samle plastik i havnen.

Ved ankomsten til Aalborg Cable Park fik vi udleveret en spand til affald, årer, to affaldsopsamlere (gribetænger) og redningsveste. Kajakken lå allerede i vandet og var let at komme ned i.

Alle GreenKayaks kajakker ligger godt i vandet og er nemme at bruge – også for nybegyndere, der ikke har sejlet i kajak før. Du sidder nemlig ovenpå kajakken fremfor nede i den, som du for eksempel gør i en havkajak. Du kan derfor roligt læne dig ud til siderne uden at skulle bekymre dig for, om du får overbalance, fx når du rækker ud efter affald i vandet.

Slikpapir og tomme dåser

Så snart vi begyndte at padle rundt i Aalborg havn, var det tydeligt at se, at der lå en hel del affald i vandet. Langs molen havde affaldet samlet sig sammen og skvulpede rundt sammen med tang og andre planterester.

Allerede efter at vi havde padlet et par meter, kunne vi derfor finde gribetængerne frem og fiske blandt andet slikpapir, fryseposer og sodavandsdåser op. Generelt lå der meget tomt plastemballage i vandet, som vi kunne samle op og fylde i vores spand.

Og det var endda kun det affald, vi kunne se fra vores plads i kajakken – Miljøstyrelsen anslår, at der hvert år driver 1000 tons affald i land på danske strande eller ender i danske søer, havne og åer – og af dem ender mere end 600 tons affald på bunden af danske have og havne.

Affald i det danske vandmiljø er derfor en stor udfordring, som vi bliver nødt til at tage hånd om. Der er derfor i høj grad behov for initiativer som GreenKayak, så vi i fællesskab kan komme det kæmpe problem, vi har med plastforurening i danske havne og andre vandmiljøer, til livs.

Efter lidt over en times kajaksejlads vendte vi tilbage til udleveringsstedet ved Aalborg Cable Parks kontor. Her fik vi vejet indholdet af spanden og hos Aalborg Cable Park blev det noteret, hvor mange kilo vi havde indsamlet.

Hver måned sender de tallene videre til GreenKayak, som holder styr på, hvor mange kilo affald, der bliver opsamlet i hele Danmark fra deres kajakker.

Vi havde en rigtig god sejltur, der bød en blandet fangst af flere kilo affald – og ikke mindst frisk luft og en flot udsigt til Aalborg fra vandsiden.

Skal du med på kajaktur?

Du kan også give en hånd med – vi har brug for din hjælp! Book en Greentel-kajak i Aarhus, Aalborg eller København på GreenKayaks hjemmeside her.


Rigtig god sejltur! Husk at dele din fangst med os på #Greentel.

Med et abonnement hos Greentel støtter du vores samarbejder med GreenKayak, Race for Oceans Foundation og STRANDET, der alle arbejder for at mindske mængden af affald i havet. Du kan læse meget mere om dine muligheder her.

Noget af vores plastik-fangst på turen.

Noget af vores plastik-fangst på turen.

Ida Marie fisker en gammel sodavandsflaske op af vandet.

Ida Marie fisker en gammel sodavandsflaske op af vandet.

Dagens fangst bliver vejet.

Dagens fangst bliver vejet.

Du kan få vores grønne nyheder direkte i din indbakke!

Modtag et månedligt nyhedsbrev med de nyeste blogindlæg, bæredygtige tips til hverdagen og grønne nyheder fra Greentel. Når du tilmelder dig, får du 50 kr. i rabat på din næste mobilregning ved Greentel!