Takket være en stor indsats fra de mange frivillige, der har padlet løs i vores grønne kajakker, er der blevet fjernet store mængder affald fra havnene i København, Aalborg og Aarhus siden maj måned! Vi ser tilbage på resultaterne efter 5 måneders samarbejde med GreenKayak.

I foråret 2022 startede vi et samarbejde med miljø-NGO’en GreenKayak, der udlejer kajakker med det formål at aktivere frivillige til at opsamle affald og plastik, der flyder i vandet i havne og åer rundt om i Danmark og flere europæiske storbyer. Det er gratis at leje en kajak - man skal blot samle affald og plastik op på turen, veje fangsten når man kommer i land og poste om sin tur på de sociale medier.

Greentel har i 2022 sponseret 4 kajakker, der ligger i henholdsvis Aalborg, Aarhus og København. Siden starten gik den 1. maj, har en masse dedikerede frivillige booket en kajak og padlet rundt i kanaler, åer og havnebassiner for at fjerne plastik og affald.

 

Over 1,1 tons affald

Greentels kajakker er fordelt på fire lokationer ved henholdsvis Aalborg Cable Park, Surf Agency i Aarhus samt Copenhagen Cable Park og Kayak Republic i København. Alle lokationerne er beliggende centralt i byerne ved havnemiljøer med meget aktivitet og hvor der færdes mange mennesker. Der er derfor altid store mængder affald i vandet at finde på disse steder. Den centrale placering er samtidig afgørende for, at så mange som muligt får øje på kajakkerne og bliver inspireret til at booke en tur.

Nu hvor kajaksæsonen er gået på hæld, kan vi se tilbage på nogle fantastiske resultater – for samarbejdet med GreenKayak er gået over al forventning! Helt nøjagtig har 1.395 mennesker i løbet af de sidste 5 måneder revet to timer ud af deres kalender og brugt dem på at sejle i en Greentel-kajak. Takket være deres indsats er der blevet fjernet hele 1.110 kg affald og plastik fra vandet i tre af Danmarks største byer! Det er nogle virkelig flotte tal, som vi er enormt stolte over at have ”padlet” ind – takket være en imponerende og flot indsats fra alle de frivillige, der har været på affaldsopsamlings-kajaktur.

 

I kajakken med Maria Halse

En af dem, der har været ude og padle en tur i en Greentel-kajak, er Maria Halse. Maria bor i Aarhus og hoppede i den kajak, vi har liggende ved Surf Agency i Aarhus Lystbådehavn. Vi har spurgt hende om, hvordan hendes tur i kajakken gik.

Maria forklarer, at hun i forvejen var engageret i problematikken omkring plastforurening i vandmiljøet.

”Jeg er Havpartner og donorer månedligt til at holde havene rene, informerer mig generelt om emnet og samler selv skrald, når jeg går hundeture i skoven og på stranden,” fortæller hun. ”Så jeg er meget opmærksom på affald i havet.”

På turen rundt i havnen og byens kanaler fik Maria indfanget en blandet affalds-fangst. ”Vi fandt både cigaretindpakninger, vandflasker og flamingorester – men det var især cigaretskodder, der endte i affaldsspanden,” fortæller hun.

 

At være nybegynder i en kajak

GreenKayak har designet deres kajakker, så de ligger ovenpå vandet – det gør, at de er nemme at holde balancen i, også selvom man aldrig før har siddet i en kajak. Og Maria fortæller også, at hun var positivt overrasket over, hvor nemme de grønne kajakker var at padle i, på trods af at hun var nybegynder:

”Vi var lidt nervøse først, for havkajakker er mere åbne end de kanoer, vi før har prøvet - men de er jo lavet til vandet, og vi fik hurtigt en rigtig god fornemmelse af at navigere og bevæge os rundt. Det var legende let og en fed oplevelse at være så tæt på naturen,” forklarer hun. 

 

En unik oplevelse

Så snart kajaksæsonen starter igen 1. maj er Maria klar til at tage redningsvesten på igen og padle endnu en tur rundt i vandet omkring Aarhus Lystbådehavn og samle affald. ”Det er en fed og unik oplevelse at komme ud på havet,” fortæller hun.  ”Og at man kan hjælpe og komme tættere på naturen imens, er genialt.”

Og som en ekstra bonus var det også helt særligt for Maria at kunne opleve sin hjemby fra pladsen i kajakken. 

”Det er magisk at se Århus fra en helt anden vinkel,” forklarer hun. ”At se gigantiske Lighthouse fra havet, opleve letbanen suse forbi skoven, få perspektiv på skoven udefra, og særligt at blive fulgt af to marsvin på vores tur.”

 

-

Kajakker over hele verden

Det er ikke kun i Danmark, at frivillige kan trække i redningsvesten og hoppe i en grøn kajak, for GreenKayak udlejer også kajakker i Tyskland, Norge og Sverige. I alt har 12.528 personer padlet i en GreenKayak i år – og tilsammen har de indsamlet hele 19.388 kg affald!

De mange sejlture slider naturligvis på de grønne kajakker, der er fremstillet af hård plast. GreenKayaks kajakker er produceret i Frankrig og en del af den plastik, der anvendes i produktionen, er genanvendt plast. Over tid bliver kajakkerne for nedslidte til at kunne sejle i og må derfor hives op på land. Hos GreenKayak vil de gerne give deres gamle og nedslidte kajakker nyt liv – og i samarbejde med det danske designfirma A Circular Design Studio har de derfor fået genanvendt noget af den gamle plast til at producere nye produkter. Smart!  

 

-

Hos Greentel er vi så glade for at være en del af GreenKayaks fantastiske projekt og vi er selvfølgelig klar i kajakkerne igen fra den 1. maj 2023, når sæsonen starter. Målet for 2023 er 2 tons affald, så vi har brug for din hjælp!

 

Kajaksæsonen er slut for i år grundet de lave vandtemperaturer om efteråret og vinteren. Når sæsonen starter op igen i maj 2023, kan du igen gratis leje en af vores kajakker, der ligger i Aalborg, Aarhus og København. Følg med på vores hjemmeside greentel.dk og på greenkayak.org

Ida Marie og Tobias fra GreenKayak på affaldsopsamlings-tur i Københavns Havn

Ida Marie og Tobias fra GreenKayak på affaldsopsamlings-tur i Københavns Havn

Dagens fangst på 9 kg affald

Dagens fangst på 9 kg affald

Du kan få vores grønne nyheder direkte i din indbakke!

Modtag et månedligt nyhedsbrev med de nyeste blogindlæg, bæredygtige tips til hverdagen og grønne nyheder fra Greentel. Når du tilmelder dig, får du 50 kr. i rabat på din næste mobilregning ved Greentel!