GREENTELS VILDE BEDE

Et åndehul for trængte insekter

I marts 2022 etablerede vi 5 store, runde bede foran vores kontor på Jomfruløkken i Randers og i 2024 er der kommet endnu 10 cirkler til.

Bedene skal fungere som små åndehuller for trængte insekter, der mangler føde og levesteder. Vi har derfor sået en masse hjemmehørende blomster i bedene for at tiltrække bier, insekter og sommerfugle.

Vi har også "plantet" et insekthotel, så vi sikrer insekterne et sted at leve. Bedene står og passer sig selv helt uforstyrret - så både dyr og planter får lov til at leve i fred.

Sammen med TagTomat har vi fået lavet Greentels egen blomsterfrø-blanding til de vilde bede - det er dem, der pryder vores vilde bede og skaber et paradis for sommerfugle, bier og insekter!

BLOMSTERFRØ

Frø til sommerfugle, bier og insekter

I de 5 cirkler har vi sået Greentels Sommerfugle Blomsterblanding, der lavet i samarbejde med TagTomat.

Blomsterfrø-blandingen indeholder hjemmehørende blomstersorter - dvs. blomster, der alle hører til i den vilde danske natur og er tilpasset det danske klima. Frøblandingen er også nøje udvalgt indeholder med nektarrige blomster, der har en speciel tiltrækning på bier, insekter, sommerfugle og værtsplanter til deres larver.

Blandingen er sammensat til at blomstre over en længere periode med mange forskellige blomster og farver. Din blomstereng eller blomsterbed vil derfor skifte udseende i løbet af sæsonen, så der altid er nye blomster at nyde og mad til insekterne hele sommeren igennem.

Blandingen består af bl.a. slangehoved, margueritter og judaspenge m.m.

Posen rækker til ca. 1-2 kvm - og kan også sås i krukker på altanen, plantekasser eller hvad du har til rådighed.

SÅNING AF GREENTELS BLOMSTERBLANDING

Her kan de se hvordan du skal så Greentels Sommerfugle Blomsterblanding.

.

Sådan sår du blomsterfrøene og får vilde bede:

Frøene kan sås udendørs fra april-juni, når frosten er væk. Blomsterperioden er fra juni og til oktober.

1. Start med at løsne og vande din jord.

2. Inden du spreder dine blomsterfrø, er det en god ide at blande frøene i posen, da frøstørrelsen kan variere på de forskellige blomsterarter og ofte samle sig i posen. Bland evt. frøene med dobbelt så meget tørt sand som frø for en mere jævn såning.

3. Bredså frøene ved at drysse dem tilfældigt ud på den klargjorte jord.

4. Dæk evt. med et tyndt lag jord, sand eller grus eller riv forsigtigt stykket.

5.Husk at vande i starten, især i tørre perioder, og brug en spreder på din vandkande/-slange, så du ikke beskadiger de små spirer.
Vand ikke for meget på én gang, da frøene vil flyde sammen ved overvanding.

6. Vent på, at frøene blomstrer 🌼

Frø info:
Sådybde: 0 cm
Rækkevidde: 1-2 kvm
Højde: 50-100 cm
Levetid: Både enårige og flerårige planter
Egnet til forårs- og efterårssåning
Egnet til friland
Trives i krukke/altankasse
Dyrkes i fuld sol og halvskygge

 

De gode planteråd:
Det er vigtigt, at du klipper eller slår din blomstereng ned en gang årligt i ca. 10 cm. højde efter at blomsterne er afblomstret og har smidt sine frø. Det er typisk sidst i september/oktober og senest i starten af marts måned.
Lad evt. afklippet ligge et stykke tid efter slåning, så du er sikker på at frøene er drysset af. På den måde vil mange af blomsterne selvså sig, så din blomstereng vil komme igen år efter år. Når frøene er drysset af fjernes afklippet, så du mindsker kvælstof i jorden.

Giv aldrig blomsterengen gødning.

HØSTTID I DE VILDE BEDE

I efteråret kan du høste frøene fra dine egne vilde blomster

Vil du også gerne lave din helt egen frøblanding, med dine yndlingsblomster? Her i efteråret kan du indsamle frøene fra havens blomster og opbevare dem til foråret, hvor du kan så din egen frøblanding, bytte frø med venner og få endnu flere spændende blomster, eller give blandingen væk som en sød gave.  

 

Det er både nemt og sjovt at samle sine egne frø - og alle kan være med.  

 

Vil du vide mere, om hvordan du høster frøene, kan du læse vores blogindlæg.

 

INSEKTHOTEL

Til bier, insekter og sommerfugle


Midt i det største bed har vi "plantet" et insekthotel, der er produceret af borgere fra VoksenBøgens socialpædagogiske dagstilbud i Vodskov. Insekthotellet giver levesteder til trængte bier og insekter og er fremstillet i naturmaterialer.  

Det flotte insekthotel står blandt de vilde blomster og vi håber, at de sammen kan skabe en masse summen fra bier, sommerfugle og insekter.

Du kan også lave dit eget insekthotel. SE HER >>

BI-UNDERVÆRKER

I 2023 støtter Greentel Underværket i Randers' bi-projekt - "Bi-Underværker".
Projektet handler om at genetablere biodiversiteten i byen og skabe levesteder for bier, insekter og sommerfugle. Underværket har sat bistader op deres tag i Randers midtby og sået vilde blomster i de omkring-liggende parker.

Bi-Underværker tager afsæt i Verdensmål nummer 15 "Livet på land", der også er et af de Verdensmål som vi hos Greentel har særligt fokus på.