KAMPEN MOD PLASTIK

Kæmpe mængder plastik skyller hvert år op langs den danske vestkyst. Plasten forurener naturen og er til stor skade for både miljøet og dyrelivet i og omkring havet og strandene. Hos Greentel er det vigtigt for os at gøre en indsats for at komme havplast til livs og derfor har vi i samarbejde med miljøvirksomheden STRANDET fra Thy, startet et projekt med opsamling af havplast ved den vestjyske kyst. 

For at give bedre indblik i hele plastik-problematikken og råd til hvad du som forbruger selv kan gøre, har vi snakket med Jens fra STRANDET. Se med her:

Hvem er STRANDET

Plastik ved Vesterhavet

Hvordan løser vi problemet

5 gode råd til forbrugeren

OM STRANDET

STRANDETs mission er at holde strandene langs den jyske vestkyst fri for plastik, sætte fokus på plastforurening og genanvende havplast til at fremstille nye produkter.

Gennem vidensdeling, test og innovativ produktudvikling vil STRANDET vise, at plast ikke hører til i naturen, men at det er en ressource, der kan og skal genanvendes. Det handler om at give strandet plastik ny værdi.

STRANDET består af Julie og Jens, der har det tilfælles, at de elsker havet, bølgerne og naturen i Thy. De fortæller: "Når vi går tur langs strandene eller surfer i bølgerne, ser vi bekymrende mængder af plastaffald. Derfor er det blevet vores mission at fjerne den strandede plast og forhindre, at den bliver søsat igen".

Se mere om STRANDET og deres projekter her >>>

Jens & Julie fra STRANDET

Jens & Julie fra STRANDET

VI SAMLER HAVPLAST SAMMEN

Vælg Greentels Ocean-abonnement og hjælp os i kampen mod havplast sammen med Race for Oceans og STRANDET.


Det koster 30 kr. at få opsamlet 1 kg havplast.
Når du vælger et Ocean-abonnement, giver du hver måned 15 kr. til havplast-opsamling.
Vi giver også 15 kr. og derved kan vi sammen få samlet 1 kg havplast hver måned. Det er STRANDET og Race for Oceans Foundation som står for opsamlingen.

I 2021 fik vi samlet mere end 4 tons plastik - og det kan vi nemt overgå i 2022. Der er enorme mængder plastik langs Vestkysten og vores mål er at få opsamlet så meget som overhovedet muligt.

Men vi har brug for din hjælp!


Ocean-abonnement:
• Pris: 99 kr./md.
• Fri tale i DK/EU
• 15 GB data i DK (heraf 8 GB EU data)
• Fri SMS/MMS i DK/EU
Vi giver 15 kr. & du giver 15 kr. = 30 kr. = 1 kg havplast hver måned

 

GREENTELS
HAVPLAST MÅL 2022

Vi vil i samarbejde med både STRANDET og Race for Oceans Foundation opsamle alt det havplast, vi overhovedet kan i 2022.

Med støtte fra dig håber vi, at vi gennem vores Ocean-abonnement og samarbejde med STRANDET og Race for Oceans kan få opsamlet endnu mere havplast i 2022 end de 4 tons vi nåede i 2021 - for der er virkelig meget plastaffald derude endnu.

Vi har løbende strandrensninger med STRANDET gennem hele året og deltager igen i år på Race for Oceans-stafetten.

Jesper, Ida Marie & Line fra Greentel

HAVPLAST NØGLERING/MOBILHOLDER

Greentels havplast-nøglering/mobilholder er håndlavet af STRANDET

STRANDET fra Thy samler plastik op "udenfor døren" på strandene langs Vesterhavet, knuser det til små stumper og smelter det sammen, så det kan støbes i forme og forvandles til de flotteste Greentel-nøgleringe/mobilholdere.

Udover at holde sammen på alle dine nøgler, kan den også bruges som holder til din mobil, når du skal se dine yndlingsfilm og serier.

Når du bestiller et Ocean-abonnement, får du en Greentel-havplastnøglering med.

GREENTEL PÅ STRANDRENS

Her kan du se, hvor vi sidst har været på strandrensning henne og hvad "fangsten" var.

Lørdag den 5. februar 2022 holdte vi strandrens sammen med STRANDET i Agger Tange.
Vi fik samlet 565 kg plastik og reb! Det var en fantastisk dag med god vind og stort fremmøde - tusind tak til alle, der kom og hjalp os.

DU KAN OGSÅ GIVE EN HÅND MED

Alle kan være med til at samle havplast.
Ta' en tur til stranden og saml alt det havplast, du kan finde på din gåtur.

Det hele tæller.

 

Vi håber, at vi ses derude :-)

PLASTIK FAQ

Her har vi samlet en masse gode spørgsmål om havplast-fangster :-)

 

Hvad finder I typisk på strandene?

SVAR: En stor del af det affald vi finder kommer fra fiskeri og offshore-aktiviteter i Nordsøen, såsom net-rester, dunke, fiskerkasser, arbejdshandsker m.m. Derudover skyller der forbrugerplast i land, altså plast vi bruger i hverdagen. Dette er ofte plastflasker, vatpinde, emballage og senest også en del mundbind. Vi finder til tider også andre sære ting på strandene, såsom køleskabe, bildæk og cykler.

Hvad sker der med det plastik som I samler op?

SVAR: En lille del af det affald vi indsamler, genanvender vi til nye produkter. Men det er kun en lille del af det plast vi samler, som vi kan genanvende. Det skyldes at meget af plasten er af for dårlig kvalitet, at vi ikke kan identificere plasttypen eller at plasten er for beskidt. Alt det affald vi ikke kan genanvende afleverer vi til kommunen, der sender affaldet til forbrænding.

Hvad opsamler I havplasten i?

SVAR: Når vi laver strandrens bruger vi store affaldsposer til indsamling af plastaffaldet. Da det indsamlede affald skal videre til forbrænding, har kommunen behov for at det indsamlede afleveres i sække, så vi ikke risikerer at det blæser ud i naturen igen.

Samler I også affald på stranden eller kun plastik?

SVAR: Ja, vi samler alt ikke organisk materiale vi finder på strandene.

Hvor kommer det plastik fra, der ender på vores strande?

SVAR: Affaldet der skyller ind på Vestkysten kommer primært fra fiske- og offshore-industri og fra storbyer rundt i Europa. Meget af affaldet kommer fra England, grundet at vi typisk har vestenvind, eller fra Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig, grund nordgående strøm. Det er ofte når vi har kraftig vind eller storme at affald i store mængder skyller i land. Så det er primært i vinterhalvåret at vi finder meget affald.

Hvor kan man finde mest havplast lang kysten?

SVAR: Der strander plastaffald langs hele vestkysten. Men der er steder, hvor der ofte er mere der skyller i land. De steder hvor vi har små render eller hvor der er ændringer i kystlinjer, er ofte de steder hvor vi finder mest plastaffald.

DET GRØNNE GREENTEL

Som kunde hos Greentel får du både billig og grøn telefoni

Vores navn Greentel kommer af drømmen om, at telefoni skal være grønt og bæredygtigt. For at opnå de mål har vi bl.a. i samarbejde med Randers Regnskov opkøbt regnskov i Ecuador til natur- og dyrbevarelse.

Vi støtter også Race for Oceans Foundation og STRANDET, hvis mission er at opsamle de enorme mængder af plastik, der dagligt skyller op langs vestkysten.

Hver gang vi sender et simkort ud, anvender vi genbrugspapir og kuverter af Svanemærket FSC-certificeret træ.

Vi prøver hele tiden at ændre på tingene og finde nye tiltag, så vi gør en forskel for vores miljø.

Hos Greentel arbejder vi for Verdensmål nummer 14 - Livet i havet og 15 - Livet på land, og vi er en del af UN Global Compact.


.