PLASTIK I VORES NATUR

Hver dag flyder der tonsvis af plastik op fra havet på strandene. Det er ikke kun ude i verden, at plastikforurening er et stort problem - det er det også herhjemme i Danmark. Derfor har vi hos Greentel indgået et samarbejde med STRANDET og Race for Oceans Foundation, der begge har en mission for et plastik-frit hav. De arrangerer en lang række strandrensninger og engagerer en masse mennesker i opsamlingen af plastik på standene langs Vesterhavet. Men det er ikke nok blot at opsamle plastik: deres arbejde handler i høj grad om at formidle og sætte fokus på den kæmpe problematik, som plastik i havet er.

For at vi kan få vendt udviklingen, skal vi starte med vores egen forbrug og gentænke vores plastikforbrug i hverdagen. Vi skal også blive meget bedre til at genanvende vores plastikaffald i stedet for at smide det ud, hvor det bliver brændt og udleder CO2. Med andre ord skal vi have flere cirkulære processor ind, så vi genbruger i stedet for at producere nyt.

GENANVENDELSE AF STRANDET PLAST

Siden 2021 har Greentel samarbejdet med miljøvirksomheden STRANDET, der formidler om plastikproblematikken og opsamler havplast ved strandene i Thy. STRANDET finder alt lige fra gamle tandbørster til vanddunke og vatpinde, når de går langs vestkysten med skraldeposen i hånden. Én bestemt genstand, der dog især går igen, er gamle fiskekasser, der er skyllet op på strandene.

Hos STRANDET har de valgt at genbruge den plastik, fiskekasserne er produceret af til at fremstille nye produkter. Dermed får den strandede plastik ny værdi. Samtidig betyder genanvendelsen af plasten, at de nye produkter ikke kræver nye ressourcer.

FRA FISKEKASSE TIL NØGLERING
I deres værksted i Nørre Vorupør renser Jens fra STRANDET fiskekasserne, hvorefter han kværner dem om til små ensartede stykker kaldet granulat. Herefter smelter han granulatet om og støber den smeltede plast i forme. I videoen fortæller Jens om processen fra havplast til nyt produkt.

På denne måde har STRANDET bl.a. fremstillet Greentels nøglering, skildpadde og gorilla, som vi sender med simkortet ud, når man bestiller et Regnskovs-, Ocean- eller Børne-abonnement.

Ved at lave nye produkter af det opsamlet plastik gives der forhåbentlig en håndgribelig forståelse af havplast-problematikken forbrugeren – og ikke mindst en oplevelse af, hvordan gammelt plastaffald kan genanvendes.
Det handler om at give strandet plastik ny værdi.

 

GREENTELS NØGLERINGE
ER HÅNDLAVET AF
STRANDET
I NØRRE VORUPØR.

I videoen kan du se plastens rejse fra havaffald til nyt produkt.

GREENTELS MOBILHOLDER

Vores Greentel-nøglering har flere funktioner en blot at holde styr på dine nøgler - den kan også bruges til at holde din mobiltelefon, når du skal se serier, film eller læse en opskrift på mobilen.

Vi sender en Greentel nøglering med til Børne-abonnementerne.

REGNSKOVS-GORILLA

Når du bestiller et Regnskovs-abonnement, sender vi en havplast-gorilla med simkortet.
Den kommer i 3 dele, som du selv skal samle og sætte nøgleringen fast i.

SKILDPADDEN

Når du bestiller et Ocean-abonnement sender vi en skildpadde med simkortet.
Den kommer i 3 dele, hvor du selv skal samle den og sætte nøgleringen fast.